flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліково-статистичної роботи за 2022 рік

23 січня 2023, 15:26

 

Аналіз

обліково-статистичної роботи

в Казанківському районному суді Миколаївської області

за 2022 рік

 

       Казанківським районним судом Миколаївської області  відповідно до закону України «Про судоустрій та статус суддів», на виконання плану роботи Казанківського районного суду Миколаївської області та листа ТУ ДСА України в Миколаївській області вих. № 5/3- 946/1/22 від 26.12.2022 року проаналізовано стан ведення обліково-статистичної роботи суду за 2022 рік.

       Обліково-статистична робота в Казанківському районному суді Миколаївської області у 2022 році велась відповідно до Інструкції з діловодства у місцевих та апеляційних судах України, затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України № 814 від 20 серпня 2019 року (зі змінами); Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 року № 30 (із змінами), засад використання автоматизованої системи документообігу у Казанківському районному суді та інших інструкцій.

       Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» діловодство у місцевих загальних судах здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду.

       Робота Казанківського районного суду Миколаївської області планується раз на півріччя. Плани роботи суду затверджується головою суду, підписуються керівником апарату суду та доводяться до відома працівників апарату суду. Робота суду спланована по таким напрямкам:

  • Питання організації роботи суду;
  • Узагальнення судової практики;
  • Кадрова робота;
  • Робота з громадськістю;
  • Кодифікаційна робота.

       Плани роботи суду підшиваються в окрему папку відповідно до номенклатури справ суду.

       Організаційна робота включала в себе: підготовку та здачу статистичних звітів; наповнення ВЕБ-сторінки суду; проведення навчання з працівниками апарату суду; проведення взаємозвірок з правоохоронними органами; підготовку та передачу справ до архіву суду, перереєстрація судових справ та матеріалів, які залишились нерозглянутими на кінець року в програмі Д-3.

      В суді у 2022 році проведено ряд організаційних заходів: керівником апарату суду підготовлено інформації стосовно результатів розгляду справ із залишку станом на початок року; проведено аналіз обліково-статистичної роботи за 2021 рік; огляд даних судової статистики за 2021 рік; доведено до суддів та працівників апарату суду інформацію, яка систематично надходила з Миколаївського апеляційного суду, ТУ ДСА України у Миколаївській області та ДСА України; систематично надсилались до ЄДРСР копії судових рішень, проставлялись дати набрання рішеннями (ухвалами, постановами) законної сили.

       Протягом 2022 року працівниками канцелярії Казанківського районного суду  належним чином було організовано прийом та своєчасну реєстрацію всіх справ та матеріалів, що надходили до суду. 

       Відповідно до Положення про АСДС визначено порядок реєстрації електронних документів, що надійшли до суду через підсистему «Електронний суд». Всі електронні документи, що надходили до суду, автоматично розміщувались у відповідному реєстрі електронної  кореспонденції АСДС. Їх реєстрація здійснювалась за загальними правилами реєстрації вхідної кореспонденції. Відповідальний працівник суду перевіряв, чи електронний документ доступний для перегляду та оформлений відповідно до вимог законодавства, а також перевірявся електронний підпис. У разі реєстрації отриманого документу його авторові автоматично надсилалось відповідне повідомлення.

      З метою здійснення щомісячного поновлення бази даних Державного реєстру виборців Казанківський районний суд відповідно до ст. 22 Закону України «Про державний реєстр виборців» подавав відомості про виборців (осіб), які визнані судом недієздатними, та про скасування рішення про визнання особи недієздатною (форми 6.1, 6.2).

      Щоквартально проводились взаємозвірки з прокуратурою та правоохоронними органами щодо зупинених кримінальних проваджень та щодо осіб, оголошених в розшук.

      Протягом 2022 року ВЕБ-сторінка суду постійно оновлювалась та на ній були розміщені такі інформації: зразки заяв для громадян, графіки чергувань працівників апарату суду; оголошення про виклики в судове засідання сторін по справах;; інформація про роботу суду, оновлені розрахунки для сплати судового збору, штрафу, інформація про декларування та інші новини.  

      Також протягом 2022 року на виконання завдань Миколаївського апеляційного суду проведені такі узагальнення:

  •  Аналіз стану здійснення судочинства за 2021 рік;
  •  Аналіз судової практики за період з 24.02.2022 року до 01.09.2022 року

 щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення за ст. ст. 17210 – 172-20КУпАП.

 

      Крім того, щомісячно до Миколаївського апеляційного суду направлялась інформація щодо застосування окремих норм КПК судами першої та апеляційної інстанцій при розгляді кримінальних проваджень та щоквартально інформація по цивільним та кримінальним справам, які не розглянуті у строк понад 6 місяців, понад 1 рік та понад 2 роки.

      Керівником апарату суду та заступником керівника апарату суду належним чином проводилась робота з кадрами,  відповідно до чинного законодавства. Вчасно готувалися проекти наказів про встановлення надбавки за вислугу років державних службовців, встановлень надбавок та премій, проводилось оновлення інформаційно-аналітичної системи «Кадри-WEB», організовано роботу щодо визначення завдань та ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності державних службовців, передбаченої Типовим порядком проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців; у листопаді 2022 року проведено щорічне оцінювання державних службовців категорії «Б» та «В»; проведено ряд організаційних заходів, щодо належного заповнення та подачі державними службовцями, суддями та присяжними форм електронних декларацій, проводилась робота щодо військового обліку працівників суду та інше.

      Щомісяця заступником керівника апарату суду подавалась до ТУ ДСА України в Миколаївській області інформація про фактичну та штатну чисельність працівників Казанківського районного суду, стан здійснення правосуддя, адміністративна інформація про стан суду, про повноваження суддів та інше.

     Упродовж 2022 року керівником апарату суду перевірялися дотримання вимог, встановлених Інструкцією з діловодства, а саме: ведення первинного обліку цивільних, кримінальних, адміністративних справ та матеріалів, справ про адміністративні правопорушення; заповнення карток на осіб, стосовно яких судом розглянуто кримінальні справи та вироки по яких набрали законної сили; якість складання звітності; робота суду щодо приймання, обліку апеляцій та апеляційних скарг та направлення справ до апеляційних судів; проводилась перевірка роботи канцелярії суду по зверненню до виконання рішень, вироків по цивільних, адміністративних та кримінальних справах, а також постанов у справах про адміністративні правопорушення.

      За результатами перевірок з відповідальними працівниками суду обговорювались проблемні питання та виявлені недоліки, зокрема причини та умови їх виникнення та усунення.

      Облік справ та матеріалів в Казанківському районному суді Миколаївської області ведеться в комп’ютерній програмі «Д-3». Дані реєструються в обліково-статистичних картах, реєстраційних журналах із врахуванням Положення про АСДС, засад використання автоматизованої програми документообігу суду, Інструкції з діловодства та відповідно до вимог КП «Д-3». Працівники, відповідальні за ведення первинного обліку справ та матеріалів, складання звітів, забезпечені інструктивними матеріалами, володіють знаннями даних інструкцій, мають практичний досвід роботи. В окремих випадках були виявлені недоліки заповнення карток, які під час роботи усувалися. Обліково-статистичні картки, журнали та алфавітні покажчики зберігаються у електронних архівах.

      Найпоширенішою проблемою, що виникає при складанні звітності є неточності та відсутність даних в обліково-статистичних картках. Недоліки усуваються відповідальним працівниками апарату суду. Також при складанні звітності враховуються прийняті протягом року зміни.

      Щомісяця керівником апарату Казанківського районного суду Миколаївської області до ТУ ДСА України в Миколаївській області направлялась інформація щодо застосування окремих норм КПК судами першої та апеляційної інстанцій при розгляді кримінальних проваджень.

      Щоквартально до ТУ ДСА в Миколаївській області  направляється звіт про безпеку суддів, звіт по прес-секретарям, звіт форма 1-ЄЗ, направлялись відомості щодо проведених судових засідань в режимі відеоконференції та  інформація щодо кількості судових рішень, які містять посилання на рішення Європейського Суду з прав людини та є результатом відновлення попереднього юридичного стану стягувача здійсненого шляхом повторного розгляду справи судом, включаючи відновлення провадження у справі.

      Усі квартальні, піврічні та річні звіти, аналізи довідки та інформації за 2021 – 2022 роки Казанківським районним судом надсилались до ТУ ДСА України в Миколаївській області у визначені строки.

      На виконання Закону України «Про звернення громадян» у Казанківському районному суді систематично узагальнюється та всебічно аналізується стан роботи із зверненнями громадян. Кожні півроку судом проводиться аналіз усіх звернень, який направляється до ТУ ДСА України в Миколаївській області та розміщується на Веб-сторінці суду.    

      Помічники суддів постійно на протязі року проводять кодифікаційну роботу, підтримуючи кодекси та інші нормативно-правові акти в контрольному стані, забезпечують облік та збереження законів, інших правових актів.

      Таким чином, в Казанківському районному суді Миколаївської області протягом 2022 року обліково-статистична робота здійснювалась відповідно до чинних нормативно-правових актів. В процесі роботи, працівники суду дотримувались та слідували усім роз’ясненням та інформаційним листам, які надходили з ТУ ДСА України в Миколаївській області щодо забезпечення належної організації роботи суду. Працівниками апарату суду протягом аналізованого періоду заплановані завдання та заходи виконувались у визначені строки, а тому можна відзначити, що організація роботи суду має тенденцію до постійного вдосконалення.

        З огляду на викладене та з метою вдосконалення організації обліково-статистичної, аналітичної роботи Казанківського районного суду Миколаївської області, поліпшення якості підготовки звітів необхідно:

  • Продовжувати контроль за веденням діловодства в суді, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ і матеріалів, які надходять до суду, повноті заповнення документів первинного обліку, в тому числі при наповненні комп’ютерної програми “Д-3»;
  • Планувати і систематично проводити навчання з працівниками апарату суду, відповідальними за ведення обліково-статистичної роботи та діловодства, з метою недопущення помилок при здачі статистичних звітів;
  • Приділяти увагу вивченню положень КК України, КПК України, ЦК України, ЦПК України, КУпАП, КАС України, Закону України «Про судоустрій та статус суддів», інших новел законодавства та зміни до них, знання яких суттєво впливає на роботу суду;
  • Вносити оновлення до комп’ютерної програми автоматизованого документообігу суду «Д-3» з урахуванням останніх змін оновлень.

 

 

 

Керівник апарату

Казанківського районного суду

Миколаївської області                                                               Л.В.Москалик