flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану здійснення судочинства Казанківським районним судом Миколаївської області за 2017 рік

30 січня 2018, 16:42

Аналіз стану здійснення судочинства Казанківським районним судом Миколаївської області за 2017 рік

 

1. Обсяг роботи суду, надходження справ та навантаження на суддів

1.1. Протягом 2017 року в провадженні Казанківського районного суду Миколаївської області перебувало 2003 справи та матеріалів, порівняно з 2016 роком на 285 справ менше , що складає 87,54%.

 

1.2. Структура кримінальних справ та кримінальних проваджень.

Кримінальні справи

  • Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів - 1

 

Кримінальні провадження:

  • Злочини проти життя та здоровя особи – 27;

  • Злочини проти власності – 40;

  • Злочини проти громадської безпеки - 6;

  • Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 5;

  • Злочини проти громадського порядку та моральності – 2;

  • Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоровя населення – 12;

  • Злочини проти авторитету органів державної влади , органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян – 1.

  • Злочини проти правосуддя - 1

 

1.3. Навантаження з розгляду справ та матеріалів на одного суддю Казанківського районного суду Миколаївської області:

  • кримінальні справи – 31,7;

  • цивільні справи – 183,3;

  • адміністративні справи - 9,3;

  • справи про адмінправопорушення – 159,67;

  • інші матеріали – 320.

 

1.4. Усього розглянуто Казанківським районним судом Миколаївської області за 2017 рік:

  • кримінальних справ - 95;

  • цивільних справ - 366;

  • адміністративних справ - 12;

  • справ про адмінправопорушення - 271;

  • інших матеріалів - 960.

 

2. Розгляд судом кримінальних справ та матеріалів.

 

2.1. В провадженні Казанківського районного суду Миколаївської області в 2017 році перебувало 127 кримінальних справ, у 2016 році – 97 кримінальних справ. Закінчено провадження по 95 кримінальним справам, їх питома вага від кількості справ що перебували у провадженні становить 74,80 %.

 

2.2. 73 кримінальні справи розглянуто з постановленням вироку, їх питома вага від кількості справ, провадження в яких закінчено становить 76,84 %.

2.3. Категорії розглянутих із постановленням вироку кримінальних справ за видами злочинів.

Кримінальні провадження:

  • злочини проти життя та здоровя особи – 13;

  • злочини проти власності – 47;

  • злочини проти громадської безпеки - 6;

  • злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту - 5;

  • Злочини проти громадського порядку та моральності – 2;

  • злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоровя населення – 12;

 

2.4. Розгляд судами кримінальних справ про злочини, вчинені неповнолітніми.

Упродовж 2017 року в провадженні суду перебувало 3 кримінальних провадження про злочини вчинені неповнолітніми, відносно 6 осіб.

Провадження закінчено по 2 кримінальним провадженням, з постановленням вироку.

По 2 неповнолітнім особам задоволені клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру.

Розгляд кримінальних проваджень відносно неповнолітніх згідно рішення зборів суддів здійснюють голова суду Сябренко І.П. та суддя Іщенко Х.В.

Суддями дотримуються вимоги ст.486 КПК України при розгляді справ про злочини, вчинені неповнолітніми (з’ясовуються повні і всебічні відомості про особу неповнолітнього, ставлення до вчиненого діяння, умови життя та виховання неповнолітнього). При розгляді кримінальних проваджень приймають участь законні представники неповнолітніх та представники служби у справах дітей.

 

2.5. Кримінальні справи про злочини вчинені в складі організованих груп та злочинних організацій в провадженні суду не перебували.

 

2.6. У звітному періоді не розглянуто 2 кримінальних провадження , провадження в яких зупинено у зв’язку з розшуком обвинувачених. Їх питома вага від кількості справ, що залишились не розглянутими на кінець звітного періоду становить 6,25 %.

 

2.7. За результатами розгляду кримінальних проваджень в суді з-під варти особи не звільнялись.

 

2.8. Слідчими суддями розглянуто 9 клопотань слідчих та прокурорів про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, із них 7 клопотань задоволено, їх питома вага від розглянутих становить 77,78 %, відхилено - 2, їх питома вага від розглянутих становить 22,22 %.

 

2.9. В апеляційному порядку ухвали про обрання запобіжного заходу не скасовувались.

 

2.10. В 2017 році слідчими суддями згідно з положеннями ч.1 ст.303 КПК України розглянуто 24 скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, з них задоволено 9 скарг, з яких:

  • на бездіяльність слідчого - 3;

  • на рішення слідчого про закриття кримінального провадження - 6.

В апеляційному порядку оскаржена 1 ухвала слідчого судді по розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, яка залишена без змін.

 

2.11. В 2017 році в провадженні суду перебувало 24 кримінальних провадження у формі приватного обвинувачення, що на 16 більше, ніж в минулому році. З них розглянуто 10, з постановленням вироку, по 14 справам провадження закрито.

 

3. Виправдувальні вироки

 

В 2017 році при розгляді кримінальних проваджень судом виправдувальних вироків постановлено не було.

 

4. Види кримінальних покарань (за вироками, що набрали законної сили ).

 

4.1. В 2017 році за вироками, що набрали законної сили засуджено 85 особи, із них до позбавлення волі на певний строк 15 осіб, їх питома вага від числа засуджених становить 17,64 %.

До засуджених осіб було застосовано такі види покарань:

  • штраф – 22 особи;

  • громадські роботи – 13 осіб;

  • арешт – 4 особи;

  • позбавлення волі на певний строк – 46 особи.

 

4.2. При призначенні покарання судом положення ст.69 КК не застосовувались.

 

4.3. В 2017 році при ухваленні вироків судом додаткове покарання у виді позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу, додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю та додаткове покарання у виді конфіскації майна не застосовувалось.

 

4.4. У 2017 році було звільнено від покарання – 31 особу, у тому числі з випробуванням, 30 осіб. Їх питома вага від числа засуджених складає 67,39 %.

 

5. Оперативність розгляду Казанківським районним судом Миколаївської області справ. Порушення процесуальних строків при розгляді справ та порушення строків утримання осіб під вартою при розгляді кримінальних справ.

5.1. В 2017 році випадків порушення суддями строків при призначенні кримінальних проваджень до підготовчого розгляду (ст.314 КПК України) та судового розгляду (ст.316 КПК України) не виявлено.

 

5.3. Залишок кримінальних справ (без урахування справ, провадження в яких зупинено ) на кінець звітного періоду становить 30 справ, їх питома вага від кількості справ, що перебувало в провадженні становить 23,62 %. У тому числі нерозглянутих у строк понад 6 місяців - 6 справ, їх питома вага від кількості справ, що перебували в провадженні становить 4,72 %.

 

5.4. В провадженні суду нерозглянуті справи, за якими особи трималися під вартою і рахувалися за судом понад 6 місяців протягом звітного періоду відсутні.

 

5.5.В провадженні суду перебуває 2 кримінальних провадження нерозглянуті понад 1 .

 

5.6. На оперативність розгляду кримінальних проваджень впливали наступні чинники:

  • не здійснення доставки до суду обвинувачених, які тримаються під вартою;

  • неявка в судове засідання обвинувачених, захисників, свідків, потерпілих;

  • невиконання органами поліції ухвал суду щодо приводу певних осіб у судові засідання.

 

5.7 Протягом року при розгляді кримінальних проваджень (справ) було постановлено 38 ухвал про привід обвинувачених, 11 з яких не виконано, 5 ухвал про привід свідків, 2 з яких не виконано.

Вжиті судом процесуальні заходи щодо забезпечення оперативності розгляду справ були достатньо дієвими, оскільки в провадженні суду відсутні справи, розгляд яких відкладено на тривалий час з причин неявки учасників судового провадження.

 

6. Застосування практики Європейського суду з прав людини та дотримання судовими інстанціями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

В 2017 році при прийнятті рішень по кримінальним провадженням практика Європейського суду з прав людини суддями не застосовувалася.

 

7. Практика вирішення слідчими суддями питань, повязаних із слідчими (розшуковими ) діями.

 

В провадженні Казанківського районного суду Миколаївської області за звітний період 2017 року скарг на постанови слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, в тому числі скарг на рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про залучення експерта, клопотань захисту про залучення експерта, поданих після відмови слідчого, прокурора в задоволенні такого клопотання, клопотання про проведення допиту свідка (свідків) в порядку передбаченому ч. 1 ст. 225 КК України, клопотання про примусове залучення особи для проведення медичної або психічної експертизи, в тому числі слідчим суддею постановлення ухвал про примусове відібрання зразків для експертизи не перебувало.

 

8. Кримінальні провадження на підставі угод.

 

 

 8.1 - 8.3  Протягом 2017 року Казанківським районним судом при розгляді кримінальних проваджень на підставі угод загалом однаково застосовувались загальні положення глави 35 КПК України, оскільки переважна більшість таких проваджень відповідно до ч.2 ст. 474 КПК України розглядались під час підготовчого судового засідання без призначення судового розгляду, то наявні у сторін докази судом фактично не досліджувались (хоча в переважній більшості випадків самі письмові докази за клопотанням сторін долучались до формованої судом справи), а суд лише оцінював форму та зміст угоди на їх відповідність вимогам КК України та КПК України, обставини, викладені в обвинувальному акті щодо ступеню тяжкості інкримінованого обвинуваченому злочину, роз’яснював обвинуваченому та потерпілому (при наявності), характер обвинувачення, їх права при укладенні угоди, наслідки затвердження угоди, вид покарання про яке домовились сторони угоди.

Протягом вказаного періоду не виявлено жодного випадку, коли б суд при затвердженні угоди призначив менш суворі або більш суворі вид та міру покарання, аніж ті, що були визначені в угоді.

Всі угоди розглядались за обов’язкової участі прокурора, обвинуваченого та потерпілого (при розгляді угод про примирення), з часу набрання чинності змін до КПК України щодо обов’язкової участі захисника в провадженнях де укладається угода про визнання винуватості, - розгляд судом вказаної категорії угод відбувався за участю захисника та захисник разом з обвинуваченим скріплював угоду власним підписом.

Протягом 2017 року судом розглянуто 8 кримінальні провадження з угодами про примирення, в яких угоди про примирення були затвердженні з постановленням вироку на підставі угоди.

        Всі 8 угод про примирення були укладені сторонами на стадії досудового розслідування та розглядались судом під час підготовчого судового засідання.

        З 8 затверджених судом угод про примирення в одному випадку було призначено покарання із застосуванням ст. 75 КК України. При цьому, як вказано вище, умови щодо застосування ст. 75 КК України містились в самих угодах та перевірялись судом щодо правильності та можливості їх застосування при призначенні остаточного покарання. 

      Протягом 2017 року судом розглянуто 11 кримінальних проваджень з угодами про визнання винуватості, з них в 11 провадженнях угоди про визнання винуватості були затвердженні з постановленням вироку на підставі угоди.

        З вказаних 11 угод про визнання винуватості 11 угод було укладено на стадії досудового розслідування та розглянуті під час підготовчого судового засідання.

        Як і в угодах про примирення в угодах про визнання винуватості прокурор та обвинувачений (сторона захисту) домовлялись щодо виду та міри покарання, щодо можливості звільнення обвинуваченого від відбування покарання з випробовуванням із застосуванням положень ст. 75 КК України, при цьому суд перевіряв вказані угоди на відповідність вимогам КК України щодо можливості призначення таких виду та міри покарання, допустимості та правильності застосування ст. 75 КК України та, погоджуючись з викладеними в угодах мотивами призначав вид та міру покарання, визначені в угодах про визнання винуватості, в жодному випадку суд не призначив менш суворі або більш суворі вид та міру покарання, аніж ті, що були визначені в угоді.

        Протягом 2017 року з 11 затверджених судом угод про визнання винуватості в 2 випадках було призначено покарання із застосуванням ст. 75 КК України.

        При постановленні судом вироків на підставі угод, незалежно від того чи домовлялись сторони угоди про це, суд вирішував питання про долю речових доказів наявних в кримінальному провадженні та розподіляв судові витрати, оскільки вирішення даних питань не віднесено ст.ст. 471-472 КПК України до змісту угод, тому сторони угоди про вказані обставини домовлятись не уповноважені, натомість відповідно до вимог ст. 374 КПК України вирішення цих питань є обов’язком суду при постановленні вироку.

        Всі вироки суду на підставі угод за формою та змістом відповідають вимогам ст. 475 КПК України.     

 

 9. Розгляд судами справ про адміністративні правопорушення.

 

9.1. В 2017 році в суді перебувало на розгляді 527 справи про адміністративні правопорушення, що на 33 справи більше, ніж у 2016 році. В звітному періоді на розгляд надійшло 495 справ.

Повернуто для належного оформлення матеріалів органам, які складали протоколи про адміністративні правопорушення – 216 матеріалів, питома вага від загальної кількості справ становить 39,28 %.

Повернуто за належністю 9 матеріалів, питома вага від загальної кількості справ становить 1,71 %.

 

Закінчено провадження по 271 справі із яких із винесенням постанов про притягнення до адміністративної відповідальності розглянуто 158 справ, що складає 58,30 % від загальної кількості справ з винесенням рішення, застосовано заходи впливу, передбачені ст.24-1 КУпАП по 2 справах (0,74 %), закрито провадження по 111 справам (40,96%).

 

9.2. За вчинення корупційного адміністративного правопорушення упродовж року розглянуто 14 справ за ст.172-7 КУпАП, з винесенням постанов.

 

9.3. За результатом розгляду справ про корупційні правопорушення притягнуто 9 осіб (посадова особа місцевого самоврядування) до адміністративної відповідальності, на яких накладено стягнення у виді штрафу в розмірі 30600 грн.

9.4. В 2017 році до суду надійшли та були розглянуті 46 справ про адміністративні правопорушення щодо порушень Правил дорожнього руху, в тому числі про:

  • залишення місця дорожньо-транспортної пригоди - 1;

  • порушення правил руху через залізничні переїзди - 1

  • порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна - 9;

  • керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції – 35.

Їх питома вага від загальної кількості розглянутих справ становить 16,97 %.

 

9.5. За результатами розгляду справ про адміністративні правопорушення у 2017 році притягнуто до адміністративної відповідальності 158 осіб, що на 10 осіб менше ніж в 2016 році. Щорічно спостерігається тенденція до зменшення надходження та розгляду справ про адміністративні правопорушення.

 

9.6. В звітному періоді закрито провадження по 111 справах про адміністративні правопорушення, за якими звільнено від адміністративної відповідальності 111 осіб, з них:

  • 13 осіб звільнено від адміністративної відповідальності при малозначності порушення, питома вага від загальної кількості справ становить 4,80%;

  • відносно 1 особи передано матеріали на розгляд громадської організації , питома вага від загальної кількості справ становить 0,37 %;

  • відносно 86 осіб закрито у зв’язку з закінченням строку накладення адміністративного стягнення, питома вага від загальної кількості справ становить 31,73 %;

  • відносно 11 осіб закрито за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення, питома вага від загальної кількості закритих справ становить 4,06%.

Застосовано заходи впливу, передбачені ст.24-1 КУпАП до 2-х неповнолітніх правопорушників, питома вага від загальної кількості розглянутих справ становить 0,74 %.

 



9.7. До осіб, які притягнуті до відповідальності за вчинення правопорушення в 2017 році застосовано такі стягнення:

  • попередження – 7 або 4,43 % від загальної кількості справ про накладення адміністративного стягнення;

  • штраф – 100 або (63,29 %) на суму 215985 грн., з яких сплачено 24905 грн.;

  • адміністративний арешт – 14 (8,86 %);

  • громадські роботи – 36 (22,78 %);

  • позбавлення спеціального права -1 (0,63 %).

Як додаткові види покарання застосовано конфіскацію предмету по 5 справам.

 

 

10. Звернення судових рішень до виконання.

 

 

10.1. У 2017 році всі документи у кримінальних провадженнях (розпорядження, виконавчі листи) та справах про адміністративні правопорушення видані Казанківським районним судом Миколаївської області зверталися до виконання своєчасно.

 

10.2.У 79 справах про адміністративне правопорушення відсутні відомості про сплату штрафу.

 

10.3 У 2017 році кримінальні провадження своєчасно надсилались до апеляційного суду за апеляцією.

 

10.5 При винесенні вироків суддями завжди вирішується питання про речові докази.(ст. 330 КПК).

11. Виконання рішень суддів.



11.1. Згідно звіту Казанківського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Миколаївської області в 2017 році перебувало на виконанні 2819 виконавчих документа (в т.ч. залишок на початок звітного періоду 1753, надійшло в звітному періоді 1066), які надійшли на виконання із загальних судів, з них:

  • відмовлено у відкритті виконавчого провадження - 52;

  • підлягало примусовому виконанню виконавчих документів – 2767;

  • завершено документів – 1478, в тому числі:

  • фактично виконано -543;

  • направлено за належністю до іншого органу ДВС – 14;

  • повернуто виконавчих документів – 912;

  • залишок виконавчих документів на кінець звітного періоду становить – 1289.

В 2017 році Казанківським районним судом видано 317 виконавчих документа по всім справам. З них відсутня інформація про фактичне виконання по 300 справах, що становить 94,63 % від загальної кількості виконавчих документів. Причинами невиконання є відсутність у боржників доходів та майна, яке підлягає опису та арешту, смерть боржника.

11.2. В 2017 році повідомлення, заяви, прокурору, слідчим органам внутрішніх справ щодо невиконання судових рішень Казанківським районним судом Миколаївської області не направлялися.

12-13. Висновки та пропозиції щодо поліпшення стану здійснення судочинства

 

12. Враховуючі кількість, складність та якість розглянутих Казанківським районним судом Миколаївської області у 2017 році справ та матеріалів, можливо зробити висновок про належний рівень здійснення судочинства.

Судом забезпечується  захист конституційних прав і свобод людини, прав та інтересів юридичних осіб та держави. Прийом громадян з питань видачі копій судових рішень, ознайомлення з матеріалами справ, подачі позовних заяв, заяв, скарг здійснюється щоденно  на протязі робочого дня. Працівниками суду вживаються всі заходи до виконання запитів громадян в найкоротші строки, забезпечується реалізація права особи на перегляд справи  судом вищої інстанції, шляхом  її направлення для розгляду відповідному апеляційному чи касаційному суду.   

З метою поліпшення стану здійснення судочинства суддями проводяться збори суддів, на яких обговорюються причини скасування судових рішень в апеляційному та касаційному порядку, контролюється дотримання строків розгляду справ, вирішуються проблемні питання, які виникають в процесі роботи. З працівниками апарату суду проводяться навчання з питань вивчення змін до законодавства, Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді, Положення про автоматизовану систему документообігу суду, дотримання строків виконання судових рішень, роботи в автоматизованій системі документообігу.

Для удосконалення роботи в організації роботи суду  не повинні втрачати своєї актуальності навчання, заняття, семінари та стажування з метою фахового навчання, удосконалення та оновлення знань та умінь, підвищення кваліфікації працівників апаратів судів,  які відповідають за ведення судової статистики та діловодства, необхідне  посилення контролю за діяльністю канцелярії з питань обліку, реєстрації документів, звернення судових рішень до виконання,  за організацією роботи архіваріуса суду, вжиття заходів в частині своєчасного наповнення Єдиного державного реєстру судових рішень.

В 2017 році один суддя та один працівник апарату суду пройшли підвищення кваліфікації в Одеському регіональному відділенні НШС України.





Голова Казанківського районного

суду Миколаївської області І.П. Сябренко